Kritika #145


http://doresz18.blogspot.hu/
Író: Doresz 18
KINÉZET:

Fejléc:
 Nos a fejléc egyszerű, nagyon egyszerű, de ez is lehet még jó és mutatós egy blogon. Emma Stone van középen majdnem teljes méretben és két oldalán Sergio és Iker keretben. A keretnek bronzos a színárnyalata, ami jól passzol Emma hajszínéhez, de a cím színei nagyon elütnek? Miért rózsaszín és kék? Egyáltalán, miért kétszínű?  Látom és tisztában vagyok vele, hogy nem te csináltad a fejlécet, de miért lett rózsaszín és kék a cím színe? Ezt egyszerűen  nem tudom felfogni! Az oké, hogy Emma ruhája kék, még amiatt érthető lett volna a kék (bár sötétebb színben, amilyen a ruha), de a rózsaszín, hogy vág oda? Én mindenképp valami bronzos árnyalatot fogtam volna meg címnek, vagy sötét kéket, amilyen Emma ruhája, de így ez nagyon furcsa, főleg hogy a cím egyik fele és másik fele is másmilyen színű. Attól függetlenül, hogy nagyon egyszerű fejléc még lehetett volna  jó ha a cím színe nincs elrontva, meg ha maga a fejléc png formájú. (A továbbiakban leírom, hogy miért lenne jó ha png fejléced lenne.)
Háttér/Sablon:
Na szóval, feljebb említettem, hogy egy egyszerű fejléc is tud szép és mutatós lenni egy blogon, DE csak úgy tud ez létrejönni, ha az egész  dizájn megvan szépen csinálva. Mivel a fejléced roppantúl egyszerű, így a kinézet többi részét kellett volna feldobnod, hogy az szép, letisztul, rendezett és látványos legyen.
Tehát a  sablon választás tökéletes, és annak fehér háttér színe is, bár a krémes színnel is jól mutatna, sőt jobban, de mivel a fejléced nem png formátumú, így csak fehéret tudsz választani. (amíg nem nyitottam meg a fejlécet külön, abban a hitben voltam, hogy ez png fejléc)
A blogod háttér színe már nem oké. Rendben van az, hogy a fejlécen a cím egyik része kék, de a háttér amiatt ne legyen halvány kék, semmi más kék nincs benne, így az összhang sem a legjobb, vagyis egyáltalán nincs összhang. Ha már ilyen egyszerű fejlécnél döntöttél/kaptál, akkor legalább a háttér lehetett volna mintás- barnás árnyalatban. Az ilyen fejléchez mindenképpen egy mintás háttér kellene, hogy feldobja az egészet és mutatós legyen. 
Modul/oldal sáv:
Az oldalsávod egy kicsit rendezetlen és egy kicsit igénytelen is. Kék! Nagyon a kék színre akartál összepontosítani.(Bár a rózsaszín árnyalat is szerepel.) Tényleg oké, hogy a fejlécben vagy egy kis kék, de ne azon legyen a hangsúly, hanem a barnán, és annak árnyalatain. Tehát a menü kódot én barnásra változtatnám(Sőt mindent) esetleg sötét kéket vittem volna még bele, HA az lett volna a történet címének a színe. Ez van a chattel is. A színei nagyon nem jók és nem passzol semmihez sem. Az oldalsávodat egy kicsit rendezni is kéne, mert azt feljebb is említettem, hogy rendezetlen.
Tehát a történet ismertető alatt a menü maradhatna, alatta az olvasókat kellene helyezni, aztán a chat, a könyv borító, szavazás, cserék és végül a szerkesztő, de azt legalulra is belehetne tenni. A versenyes képeket meg vedd onnan ki és nyiss nekik egy külön menüt, mert így nagyon rendezetlen és rontja az összhatást is, hogy különböző színes képek ott vannak kinn.
Egyéb:
Sorkizárt! A részeket tedd sorkizártra, hiszen rendezettebb az egész és dob is a kinézeten, mert az is igényesebb, letisztultabb és rendezettebb lesz.
Összességében:
Tehát, ha megnyitjuk a blogodat, egy rendezetlen összecsapott kinézettel állunk szemben. Nem nem mondom azt, hogy egy agyon szerkesztettnek kell lennie, de szép egyszerűen is meglehetett volna csinálni. Fogadd meg kérlek a tanácsaimat és csináld meg szebbre az oldaladat.



TÖRTÉNET:

Történet leírása/fülszöveg:

"Judith élete eddig sem volt szokványosnak mondható, azonban minden megváltozik, amikor egy nyertes pályázattal kedvenc focicsapata mellett tölthet el egy évet. Arra viszont ő maga sem számít mennyi új dologgal kell megküzdenie. Új emberek, új helyek és új barátok. Barátokat szerezni könnyű, de megtartani őket sokkal nehezebb. A futball, a barátság és a szerelem regénye."

Fülszöveg. A fülszöveg az, ami eldönti hogy elolvassuk e az adott történetet vagy sem. A fülszöveg lényege, hogy rövid , tömör legyen, de mégis figyelemfelkeltő és érdekes. A te fülszöveged belőlem kettős érzéseket váltott ki. Én nem szeretem a focit és nem is olvastam még foci történeteket,de ha találnék egy olyan történetet, ami elég izgalmas és focis akkor mindenképpen elolvasnám. Ha nem kértél volna kritikát, lehet nem vágtam volna bele az olvasásba, mert olyan sablon szaga van.  Az utolsó két mondat az kifejezetten tetszik nekem, de a leírás többi része nem, sőt az érdeklődésemet sem keltette fel . Szinte minden második ff blog fülszövege úgy kezdődik, hogy xy élete eddig átlagos volt/ vagy amúgy se volt átlagos/ szokványos (stb.) , de aztán minden megváltozik. Blah, blah.. Ezzel nem akarlak megbántani, nem az  acélom tényleg, de ez már unalmas, hogy minden második blogon így kezdődik a leírás.
Alapötlet/Megvalósítás:
Az alapötlet végül is nem rossz, sőt jónak is mondhatom. Először kétségeim voltak, hogy elég sablonos lesz, mert az egy dolog hogy nem olvastam focis fanficet , de bandatagos (nem kell felsorolnom hogy milyen, nagy példa a 1D) blogoknál már volt olyan, hogy a meglepetésre pont a főszereplő csaj töltött pár hónapot az imádott bandájával. DE ami kipattant a fejedből, az nagyon jó. Egy pályázat. Aki megnyeri, az egy teljes évet együtt tölthet a spanyol foci csapattal, azaz együtt dolgozhat. Ez jó, sőt hogy nem csak egy nyertes volt, hanem kettő. Egy fiú és egy lány. Maga az alapötlet, az úgy tényleg tetszik.
A megvalósítás már kevésbé. Nincs annyira kidolgozva, szerintem ezzel nem sok időt töltöttél. Nem gondoltad jól át az egészet és szerintem egyből belevágtál. Lehet, hogy már jól megvolt az ötlet, meg a karakterek meg minden, de azt mondom, hogy szerintem nem töltöttél sok időt a történet kidolgozásában, vagyis ez nem tükröződik. E/3 személyében nem mindenki tud írni, sokan mondják hogy nehéz, szerintem nem, de neked nem megy a legjobban a leírás. Itt arra kell figyelni, hogy meséled az egészet, és több személynek az alakját így jobban be kell mutatnod. Szinte az összes részt unalmasan kezded el. Úgy láttam, vagyis olvasás közben érezhető volt még az elején, hogy neked nem megy ez a legjobban. Én úgy vélem, hogy E/1 személyében jobban letudtál volna mindent írni, sőt jobban is ment volna, szerintem. A másik pedig, sietsz a történéssel. Gyorsan írod le az egészet, alig van leírás, mintha minél hamarabb véget akarnál vetni a történetnek.
Prológus:
Nem valami jó kezdés. Prológusnak ezt nem is mondhatnám, ez inkább első fejezetnek felelt volna meg. Prológust meg nem kell feltétlenül írni.( Sok könyvnek nincs prológusa, tehát ezt nem kellett volna erőltetni.) Összecsaptad, nagyon is! Unalmas volt és kicsit sem keltette fel az érdeklődésemet. Nem írtál olyan sokat, mint terjedelem, de elég sok mindent zsúfoltál bele. In medias res-el kezdtél, magyarul belevágtál rendesen a közepébe. Már egyből azzal kezdted, hogy megnyerte a pályázatot és megy is már a szállodába. Hohohóóó. Álljunk meg egy menetre. Túl gyors a tempó. Szerintem részletezned kellett volna a
Azt meg kell mondjam a második bekezdés nagyon tetszett. Azt tök jól megfogalmaztad.
Mint azt feljebb említettem is, hogy unalmas volt. Nagyon unalmasan kezdted, tényleg. Volt egy két rész, ami tetszett, de összességében a prológusod, nem egy figyelemfelkeltő.
Képek. Ne, ezt ne! Ez az amit hanyagolnod kell. Mármint a rész elején vagy közepén, esetleg végén, belehetne illeszteni egy gif képet, ami jellemző az egyik jelenetre, DE ha leírsz valamit, hogy a csaj mit vett fel vagy milyen a szobája, azt ne illusztráld. Eltudjuk képzelni, ha leírod, nem kell még mellé beilleszteni. Az tényleg oké, ha te ezt megláttad és azt is képzelted el a főszereplődön, de képet arról nem kell berakni. Oké? Vedd ki onnan ezeket.
A "prológus" terjedelme az elfogadható, ennél nem is kell brutál hosszút írni.
1-7. fejezet:
 Nagyon gyorsan haladsz a történéssel! Iszonyat gyorsan. Lassíts!
Az első részt szintén unalmasan kezdted, mint a prológust, de amikor "megismerkedik" a csapattal az a rész tetszik. De aztán a második részben hirtelen módon Jud lakásában megjelenik az egész csapat. Elsieted. Aztán Iker ott alszik. Mi van? Oké együtt fognak dolgozni, de mi az hogy egy nap elteltével ott van az egész csapat egy idegen csajnál és ráadásul a híres Iker ott is alszik? Miii van? Harmadik részben meg Ronaldo elhívja hozzájuk vacsorázni, mert az anyja megakarja ismerni, mert annyit mesélt róla. Mi vaan? Negyedik részben Ikerrel elmegy sétálni aki elhívja valahová. Nagyon gyors a tempó. Nem is ismerik egymást, összesen csak két nap telt el és már ennyi minden történt...
Az ötödik részben Jud beszólása tetszett nagyon, mikor 45 percet késett. Ez a rész már tényleg tetszett, csak az elejét megint rosszul, unalmas indítottad. Nagyon zavar, hogy ezt a fejezetet szerda reggellel kezdted aztán már a rész felétől már csütörtök délutánnal folytattad..Gyors a tempó. Ha már E/3 személyében írsz több mindent kéne részletezned, bemutatnod. Ebben a részben még ez a jelenet mosolyogtatott meg:" - Pont rád van szükségem – erre a mondatra a kapusnak akaratlanul is erotikus képek jelentek meg a fejében. Elvégre férfiból van! – gondolta magában, majd gyorsan elhessegette az oda nem illő gondolatokat, hogy nyugodt hangon szólalhasson meg." Aranyos volt a "randijuk", de azt is nagyon gyorsan lezajlott. A hatodik fejezetben egyszerűen nem tudom azt elhinni, hogy már az összes férfi "oda van " Jud-ért , még alig ismerik, de már ugranak utána. Büntetése Jud-nak az volt hogy ő állt a kispad mellett és buzdította a csapatot a meccsen. Ez inkább "jutalom", nem pedig büntetés. Ezt is olyan gyorsan lezavartad, hogy az csak. Alig írtál a meccsről, meg  a győzelemről. A hetedik rész elég kusza volt. Komolyan?  A csaj azért volt besértődve egy kicsit, mert Sergioval alig beszéltek? Alig beszéltek, voltak együtt és már azon agyal, hogy lehetne közöttük valami tartósabb? Meg az egyik mondat vége értelmetlen volt."..sokkal helyesebb Benzema vagy Sergio helyett." ezt így kellett volna írnod: "..sokkal helyesebb Benzema vagy Sergio-nál." Iker meg már szerelmes tinédzsernek érezte magát? Ez nekem nagyon sok és nagyon gyors.. "A búcsúzásból aztán nem lett semmi és még egy félóráig simogatták, becézgették és csókolták egymást." ??? Oké. Ettől meg már hivatalosan is együtt vannak. Oké ezen felnevettem. Már a világomat se látom..
Helyesírás/Fogalmazás:
A helyesírásod viszonylag jó! Igazándiból egy két helyesírási hibával találkoztam, de nem mondható nagy gondnak. Valamint az elírásokkal is ugyanez volt, hogy egy két helyen előfordult, de nem feltűnő és max három ilyen szó volt, amit elírtál figyelmetlenségből. A fogalmazásod nem a legjobb, az első három résznél még gyenguszka volt, tényleg, még a negyediktől is de voltak olyan részek , amit elég szépen megfogalmaztál. Több olyan rész volt, amit elég unalmasra sikeredet, de látszik a fejlődés. Olvass sokat, hogy jobban fejlődj. Jobban dolgozd ki a történetet, és jobban mutasd be nekünk a karakterekkel együtt.
Azt tanácsolom, hogy kezd újra az egészet. Ha nem akarod, persze nem kell, de szerintem ha újra átgondolnád, meg jobban kidolgoznád szerintem sokkal jobb lenne az egész. Nem vesztenél vele semmit se. A lényeg, hogy ne haladj a történésekkel ilyen gyorsan. Könyörgöm! Ebben a hét részben rengeteg minden történt. Részletezz! Ne légyilyen gyors és írj hosszabb részeket. Azt javaslom, hogy mindig world-ben kezd el és ha megvan  5-6 oldal, akkor az már elegendő és kiteheted. Jud karakterén ne változtass, az tetszik. Attól függetlenül, hogy nagyon gyorsan haladsz a történésekkel Jud-ot elég jól bemutatod nekünk. A képeket hanyagold. Mármint az ilyen ruhás, szobás képeket. Ha szeretnél egy kit gif képet  a szereplőkről beilleszteni az jó, csak ruhát ne meg hasonlókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése